Lek med skotrar störde myskoxar
SVEG LT - Lördag 9. april 2005

Under påskhelgen har några skoteråkare kört runt och omkring myskoxarna i Rogens naturreservat.

Hela fjällområdet är genomkorsat av skoterspår där man kört upp och ner för fjällsluttningarna och hoppat över kanter och drivor.

Det berättar Stefan Mörtberg, Tänndalen, som leder projektet "Rädda myskoxarna".

Under vårvintern är djuren mycket känsliga då myskoxarna lever på energireserverna under vintern och nu är det fem månader sedan djuren ätit ordentligt. Djuren har i förtid tvingats vandra ut från sitt vinterrevir på grund av störningarna.

Projektets stora satsning på myskoxtjuren "Willy" är i fara - han förväntas bli pappa till en eller fler kalvar i maj -juni. Nu är risken stor att störningen gör att korna kastar sina kalvar.

Projektets avsikt är att Willy skulle föra in nya gener i den hårt inavlade vilda myskoxgruppen.

Under påsken har även en järvlya och en kungsörnshäckning spolierats av snöskoteråkare som "lekt" på fjällsluttningar i närliggande naturreservat berättar Länsstyrelsens naturbevakare.

Antalet snöskotrar har exploderat i fjällvärlden under senare år och kontrollen i förbudsområdena har inte prioriterats av den lokala polisen.

Projektet "Rädda Myskoxarna" är ett försök att stärka den vilda myskoxpopulationen som lever i Funäsdalsfjällen.Leif Eriksson

leif.eriksson@ltz.se

© COPYRIGHT AB Länstidningen i Östersund

webmaster@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel

www.svartkjelen.com